www.carteleraturia.com

miércoles, 6 de julio de 2011

FEIXISTES VALENCIANS

Dimarts 5 de juliol. Encara no eren les 7 de la vesprada i el xicotet saló d’actes del FNAC de València estava ple de gom a gom. Es presentava Noves glòries a Espanya de Vicent Flor, un extens resum de la seua tesi doctoral en la que fa un repàs al voltant del que va ser el “blaverisme”.
El ple de la sala era parcialment fals. Un grup d’uns 15 a 20 energúmens ocupaven una part del recinte. En la taula, a més de l’autor, hi eren també la diputada autonòmica per Compromís, Mónica Oltra, el periodista JJ Pérez Benlloch i Vicent Olmos, editor d’Afers que ha publicat el llibre.
No més començar l’acte, els rebentadors desplegaren les seues banderes del GAV i Espanya 2000, emprengueren a insultar als assistents, i a llançar-les cadires i llibres després d’haver-los trencat...Una escena més pròpia de la pel·lícula Cabaret i de l’ascens del nazisme que no pas d’un país que és diu democràtic.
Abans de que la policia nacional fera acte de presència –gairebé mitja hora després d’iniciats els aldarulls- els energúmens tiraren bombes de fum sobre els presents.       
Entre els incitadors a la violència estaven rostres ben coneguts del blaverisme i de l’extrema dreta valenciana. Una dona amb una certa edat en la que no es recomanable fer part d’estes hordes, fora de si i sense parar de cridar, es tapava el rostre amb la seua bossa per evitar ser immortalitzada pels nombrosos fotògrafs que disparaven les seues càmeres.
 “Diuen que el meu llibre és massa teòric, feia falta una demostració pràctica per entendre millor el que jo dic en ell”, va manifestar Vicent Flor, una vegada desallotjats els boicotejadors.
Dimarts 5 de juliol, FNAC de València va ser l’escenari de representació d’un comportament habitual durant la transició valenciana, la manifestació violenta de determinats grups que en nom d’un suposat patriotisme ataquen tot un ventall d’idees que podrien agrupar com de progrés. Una violència que es manifesta en l’odi a l’intel·lectual, a la cultura, a la solidaritat entre els pobles,...i que va anar més enllà de l’aldarull i la bronca amb atemptats a llibreries i a personalitats de la vida cultural valenciana, com Fuster o Sanchis Guarner.
El que es va vore l’altre dia al FNAC va ser una escena genuïna de feixisme valencià per il·lustrar un excel·lent treball d’investigació al voltant del que va ser i encara és –a pesar de que el PP ha fagocitat  el blaverisme i l’ha fet una de les seues senyes d’identitat- la nostra més autèntica contribució a la llarga història de la infàmia. 
A pesar de tot, l'acte es va poder celebrar. La democràcia guanyà als intolerants i feixistes. Clar que per aixó estem en una democràcia, no!   

1 comentario: