Feia temps que no assistia a un sopar popular al carrer. ¡Hi ha tantes coses que es perden a les grans ciutats! Però l’altre dia, el divendres 21 de maig, mestres i mestresses, pares i mares, xiquets i xiquetes de l’escoleta El Trenet de València varen recuperar el carrer per a la festa. Celebraven el trenta aniversari d’una experiència pedagògica única.
Tres dècades després d’haver encetat el camí de formar ciutadans i ciutadanes lliures, hi ha que obrir de nou una finestra a la festa amb veïns i veïnes. Per aixó varen parar les taules a la plaça de Patraix, el barri que acull El Trenet. Molts dels deixebles que han pasat per esta escoleta encara viuen a Patraix, i porten al seus fills al mateix lloc on ells varen aprendre les primeres cançons.
Per celebrar l’aniversari, pares i mares, xiquets i xiquetes han gravat un CD amb cançons de les que es canten als patis de El Trenet, i l’han posat el títol de Trentatrens. L’idea original i el disseny de la caràtula són obra d’antics alumnes de l’escoleta. Alumnes que varen tindre el seu primer aprenentatge en un ambient de llibertat.
Des de la creació de El Trenet per un grup de joves mestres, ha plogut molt al País Valencià. Al principi es varen constituir en cooperativa. València bullia com cassola en forn, i les inquietuds pedagògiques omplien de projectes nous als recents titulats en magisteri. Rosa Sensat, Freinet,... eren models a imitar, però també estava el reviscolament del valencià. La construcció d’un país en llibertat passava per la creació de ciutadans lliures. I tot això no seria possible sense una escola moderna.
Després vingueren els retalls. L’arribada del PP a l’Ajuntament de València va ser un desastre per a l’educació infantil. Les escoletes varen ser les primeres en patir la política de la dreta. Es varen tallar les subvencions. Es varen tancar les poques escoles infantils públiques que hi havia. I es va implantar el xec escolar, una mena de subvenció als pares per a poder mantindre les escoles privades. El valencià es va abandonar i les modernes pedagogies es varen criticar per poc arrelades a les suposades necessitats socials.
Trenta anys després, El Trenet encara te les seues portes obertes. És un centre autoritzat per la Conselleria d’Educació, que subvenciona als pares dels xiquets amb 140 euros, si tenen 1 ó 2 anys, i 92 si són de 2 ó 3. Trenta anys després, els mestres i mestresses treballen amb la mateixa il•lusió del primer dia, per que això, la il•lusió, no s’acaba mai.
L’escoleta El Trenet està en el carrer Ramon de Castro, a l’anomenat antigament Barri Obrer, encara que també te una porta oberta al carrer Calamotxa, 12, al barri de Patraix de València.
No hay comentarios:
Publicar un comentario