www.carteleraturia.com

lunes, 17 de mayo de 2010

TROBADES

“Una nau sense rumb i sense timoner”, així va qualificar el President d’Escola Valenciana, Diego Gómez, la política educativa del Consell i l’actuació del Conseller Font de Mora, durant les Trobades celebrades el diumenge 16 de maig a la Ciutat de València.

Les Trobades de les escoles en valencià varen nàixer al caliu de la Transició, com tantes coses bones, a hores d’ara perdudes. Enguany han complit el seu 25 aniversari, i encara tenen molt que reivindicar. I és que estem molt lluny d’aconseguir la desitjada normalitat lingüística.
A pesar de tindre la Llei d’Us i Ensenyament, a pesar de que hi ha una Acadèmia Valenciana de la Llengua -teòricament encarregada de vetllar pel compliment de la llei-, a pesar de que tenim un mitjà de comunicació públic que -també en teoria- estén l’ús del valencià a tota la societat,…A pesar de tot aixó, el valencià és una llengua que cada vegada es parla menys, de la que a penes es lleig, i que encara no és demana com a requisit en les oposicions a funcionari.

L’èxit de les Trobades és l’èxit d’Escola Valenciana, una entitat cívica que agrupa a 24 associacions en defensa de la llengua arrelades a tots els racons del País Valencià. Aixó fa que Escola Valenciana mantinga una estreta relació amb la societat i que les seues reivindicacions espiguen amb total sintonia amb les de la mateixa societat civil valenciana, com va dir el seu President. http://www.escolavalenciana.com/
Enguany, les Trobades a València han tingut lloc al ara barri, abans poble, de Benimaclet. A la plaça de l’església, i pels seus estrets carrers s’ha estés la festa educativa. Vora 25 mil persones. Famílies senceres. Molts xiquets i xiquetes omplint les activitats lúdiques i participant en la manifestació.
Les Trobades són una festa per a l’escola, una festa per a la democràcia. Diumenge és va vore a Benimaclet, però també a Elx i a Gàtova, al Camp de Túria, una comarca on es parla poc el valencià i on a pesar d'aixó es varen reunir més de sis mil persones per reivindicar més escoles on es puga estudiar en la nostra llengua.   

Fotos: Manuel Picó i Urbano

No hay comentarios:

Publicar un comentario