www.carteleraturia.com

lunes, 31 de mayo de 2010

EL GUETO DE GAZA

València, 31 de maig de 2010.

Per SMS, Facebook, correu electrònic, telèfon mòbil,...s'ha convocat als ciutadans a manifestar la seua repulsa a l'atac que l’exèrcit israelià ha fet als vaixells amb ajuda humanitària que intentaven entrar a la franja de Gaza, sotmesa des de fa mesos a un cruel e injust bloqueig per part d'Israel.

Pel seu interés, reproduïsc l'article publicat a linformatiu.com:

Israel ataca la flota solidària i mata almenys a 14 activistes
El vaixell amb 1.000 tones d’aliments i medicines per a la franja va ser atacat anit per soldats israelians. A la flota viatja el periodista valencià David Segarra i dos activistes catalans, tots tres es troben sans i estalvis.
El Navi Marmara de La Flota per la Llibertat es trobava a la una de la matinada de hui dilluns a 78 milles de Gaza. A la mitjanit una flota de 4 vaixells i 2 helicòpters es van acostatr a la Flota de la Llibertat per a intimidar als tripulants, que en estos moments estan en aigües internacionals.

Quan ningú s'ho esperava un grup de soldats israelians ha abordat des d'un helicòpter el vaixell solidari. En l'atac han mort, almenys, 14 activistes segons han publicat diferents mitjans internacionals. Els dos activistes catalans estan vius i tant la Generalitat catalana com el Govern central ha confirmat que el valencià david Segarra també està sa i estalvi, membre de la Unió de Periodistes Valencians. Estan a l'espera de ser repatriats.
El govern hebreu ha justificat l'atac malgrat haver sigut en aigües internacionals assegurant que els seus soldats van ser atacats amb ganivets. Espanya i la UE han demanat explicacions a a Israel per l'atac. La flota desembarcarà en poques hores i es coneixeran més detalls perquè les comunicacions amb el vaixell estan tallades.

Esta vesprada a les 19 hores s'ha convocat una concentració a la Plaça de l'Ajuntament per a solidaritzar-se amb la flota de la Llibertat. També per condemnar la masacre portada a terme per l'exèrcit israelià.

La Flotilla de la Llibertat compta amb 7 vaixells i un total de 800 persones a bord (entre elles 25 parlamentaris europeus) tenia pensat arribar a Gaza hui però les maniobres de l’exèrcit poden evitar que mil tones d’aliment si menjat arriben a la població palestina, assetjada des de fa dos anys per Israel.

S'ha convocat una concentració enfront del Consulat d'Israel a Barcelona, a les 19 hores de hui si finalment s'intercepten els vaixells.
L'estat d'Israel ha declarat les aigües de la costa de Gaza “zona militar”, després de qualificar d'acte “de provocació” la Flotilla de la Llibertat. Aquesta Flotilla, que va partir el passat dia 26 de les costes de Creta, transporta més de 800 persones de la societat civil internacional (entre elles, 15 parlamentaris de la Unió Europea) i al voltant de 10.000 tones d'ajuda, en el que s’ha considerat ja la major acció de vocació pacífica en la història de l'activisme humanitari.

La declaració unilateral de l'estat d'Israel converteix qualsevol traspàs dels límits de vaixells sense autorització en un acte il•legal, i per tant considera legítim interceptar la Flotilla i dirigir-la cap al port de Ashdod, on arrestaria als seus passatgers i els traslladaria a un centre de detenció temporal.
Tenint en compte que les aigües de la costa de Gaza no li pertanyen segons la legislació internacional, les accions de l'estat Israelià podrien ser considerades, com a mínim, de pirateria, segrest i detenció il•legal, sense oblidar que incorren en una contradicció bàsica al assegurar oficialment que ja no estan ocupant la Franja de Gaza.

El portaveu de la nova Alta Representant d'Afers Exteriors i Política de Seguretat de la Unió Europea, Catherine Ashton, ha emès un comunicat oficial cridant a la calma de les parts i reiterant la posició europea d'una obertura “immediata, sostinguda i sense condicions de les fronteres per al flux d'ajuda humanitària, productes comercials i persones de i cap a Gaza”.
L'estat d'Israel ha declarat les aigües de la costa de Gaza “zona militar”, després de qualificar d'acte “de provocació”.

Fins al moment, l'única manifestació del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació ha estat assegurar que es prestarà la deguda “assistència consular” a Manuel Tapial i Laura Arau (els dos ciutadans catalans que participen en l'acció) en cas que els detingueren.

Els inicialment 9 vaixells de la van partir des de diferents punts del Mediterrani unint-se a l’illa de Creta el dia 26 de maig, després de l'arribada del Mavi Marvara, un vaixell de càrrega que va partir a mitjans d’abril de les costes irlandeses. Este vaixell, esponsoritzat pel poble Malaisi i que porta materials donats per la ciutadania d'Irlanda, Escòcia i Gran Bretanya, conta també amb el finançament de milers de persones del voltant del món.

L'acció està coordinada pel Free Gaza Movement i participen la Turkish Relief Foundation, la Perdana Global Peace Organization de Malàsia, la Campanya Europea per a acabar amb el setge de Gaza i les iniciatives Sueca i Grega Boat to Gaza.
El primer viatge del moviment Free Gaza va tenir lloc a l'agost del 2008, quan es van traslladar a 44 passatgers de 17 països, després de dos anys de treball per a aconseguir donacions i materials. Entre ells hi era María del Mar Fernández, catalana de Vilanova i la Geltrú. Advocada criminalista retirada, dedicada al suport actiu de Palestina, ha estat ferida en diverses ocasions per les tropes israelianes mentre participava en manifestacions pacífiques.

Després d'este primer, històric, viatge, se n'han realitzat set més, amb estudiants, periodistes, parlamentaris de la Unió Europea, i persones anònimes d’arreu del planeta. L'últim dels viatges va ser interceptat per l'exèrcit israelià el 30 de juny de 2009. Els 21 passatgers del Spirit of Humanity van ser segrestats abans de ser deportats entre el 3 i el 7 de juliol. Entre ells es trobaven la premi Nobel Mairead Maguire i la ex congressista nord-americana Cynthia McKinney. http://www.linformatiu.com/
Fotos:
URBANO GARCIA Concentració en València solidaritat Gaza 31 de maig de 2010
L'INFORMATIU David Segarra entre Laura Arau y Manuel Tapial, tres dels activistes del vaixell solidari amb Gaza


No hay comentarios:

Publicar un comentario